Доброволна и съдебна делба на недвижими имоти

Когато собствениците на един имот или вещ са няколко, начинът да се раздели собствеността или прекрати е чрез делбата на имота. Всъщност казусът с многото собственици на даден имот или вещ е често срещан, а делбата им може да се окаже дълъг и сложен процес, ако не сте запознати със законите и особеностите на доброволната на съдебната делба на недвижими имоти.

Всеки от собствениците на недвижимия имот има право да поиска делбата му, освен ако не са на лице законови спънки или несъвместимост с предназначението на имота. Всеки, които е собствени на имот, заедно с други хора, може да попадне в такава ситуация, независимо от предварителните уговорки с другите лица.

Затова е от съществено значение да знаете как може да стане делбата на недвижими имоти, за да се предпазите от опасности и рискове в процеса.

Какви са особеностите и разликите между доброволна и съдебна делба на недвижими имоти

Делбата на недвижим имоти, които имат няколко наследници може да стане по два начина – доброволно или чрез съдебно дело. При първия начин целият процес в пъти по-лесен и бърз и става, когато собствениците на имота постигнат съгласие за подялбата му.

След това се сключва договор за доброволна делба, който ве писмен и трябва да бъде заверен от нотариус, за да влезе в сила и да се впише в Имотния регистър към Агенция по вписванията. Условие е също да участват всички съсобственици на имота в доброволната делба, за да не се определи като „нищожна“.

До съдебна делба може да се стигне, когато не се постига съгласие сред всички собственици на имота. Процесът се извършва в съда и първо трябва да се допусне разглеждането на делбата, а след това да се извърши самата делба. За да се произнесе Съда се взимат предвид различни обстоятелства и възникнали въпроси по време на процеса.

Всеки от съсобствениците или сънаследниците може да изрази възражения относно дела си или да се предизвикат друг тип проблеми. Затова ако ви предстои съдебно дело за разделяне на недвижим имот е от съществено значение да се обърнете към подготвен и информиран адвокат с опит в областта.

Ние от адвокатска кантора в София „SofLaw – Дотова и Божинова“ имаме нужния опит и умения, за дави помогнем за бърз и честен процес. Ще отговорим на всички ваши въпроси относно доброволната и съдебната делба на недвижим имот и ще ви насочим и дадем съвети спрямо вашия личен случай. Можете да се свържете с нас на посочените телефони, за да намерите добър адвокат за вас.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon