Ако не харесвате името дадено ви от вашите родители, то най-вероятно цял живот се чудите дали то може да бъде сменено. Законът предвижда възможността за водене на дело за смяна на име, но само в определени ситуации.

Не всеки човек, който не харесва името си може да получи позволение от закона за неговата смяна. В закона е посочено, че ако носеното на определено име осмива лицето или е социално неприемливо може да бъде сменено след позволение от съда. За тази цел се завежда дело за смяна на име.

Смяната може да бъде както за всяко едно от трите имена, така и за цялото име на лицето, което включва собствено име, презиме и фамилия. При делото за смяна на име се изисква подробна обосновка какво налага това.

Процедура по смяна на име  – колко струва смяна на името

Процедурата по смяна на име започва с подаването на молба до районния съд. Държавната такса за образуването на демо за смяна на име е 15 лв. В допълнение се заплаща и такса от 10 лв за препис от решението.

Трябва да бъдат приложени като доказателства основания за направеното искане. Допустими са всички предвидени в гражданския процес доказателствени средства, в това число писмени доказателства и свидетелски показания.

Препоръчително е към молбата да се прилага и свидетелство за съдимост, което посочва, че поисканата промяна не е опит на лицето да се укрие.

Смяна на фамилията след брак

Нашата дългогодишна практика посочва, че един от най-честите поводи за смяна на името е желанието за смяна на фамилията след брак. Събития като брак и развод налагат промяната на името на съпругата.

Ние предоставяме юридическо съдействие при смяна на фамилията след брак, осигурявайки гладко и законно изпълнение на процедурата. Нашите адвокати ще ви съдействат при подготовката на всички стъпки от процеса. Може да разчитате на нас при събирането на необходимите документи и подаването на заявлението пред съответните органи.

Какви документи са нужни за промяна на име

Преди да започнем с подготовка за дело за смяна на име трябва да предоставите някои важни документи, които се изискват от съда. Това са:

 • Акт за раждане;
 • Акт за граждански брак;
 • Удостоверение за липса на висящи наказателни производства;
 • Удостоверение от СДВР за липса на наложени принудителни мерки по Закона за българските документи за самоличност;
 • Свидетелство за съдимост;

Доверете се на нашата професионална подкрепа в подготовката на дело за смяна на името. Ние гарантираме, че адвокатите от soflaw.bg ще ви предоставят нужната информация и ще ви помогнат да защитите своето искане за смяна на име пред съда.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

  Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
  ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
  Нагоре
  call us icon