Ние добре знаем, че моментът, в който трябва да направите приемане или отказ от наследство е свързан с неприятно и тъжно събитие. Поради тази причина може да получите професионална помощ от адвокатите от кантората SofLaw.bg, които ще направят всичко възможно казусът да бъде решен по-бърз и справедлив начин.

В процеса на приемане и отказ от наследство всяка страна има определени права и задължения. Когато ваш близък почине е много възможно да бъдете част от наследниците на неговото имущество и притежания. Това не винаги е добра новина, защото е възможно да наследите задълженията на починалия роднина.

В такива случаи може да се откажете от наследството. Следва да разгледаме процедурите при приемане и отказ от наследство, за да бъдете подготвени как да постъпите в двете ситуации.

Как се приема наследство

Ако сте наследили имущество, сума пари или други притежания и искате да ги приемете трябва да подадете писмено заявление до райони съд, в района, на който е открито наследството.

Процедурата се нарича „приемане на наследството по опис“. Наследниците по права линия или живия съпруг, на когото е завещано имуществото не дължат данък върху него. Условието е да декларирате имота като своя собственост придобита по наследство.

Срокът за деклариране на наследство е шест месеца и започва да тече от моментът, в който наследството е открито.

Каква е процедурата по отказ от наследство

Може да се откажете от наследството само след като то е открито. Това се случва след смъртта на лицето, което ви е посочило в наследството си. Най-често процедура по отказ от наследство се предприема, когато се наследяват дълговете на починалото лице.

Процедурата означава, че наследникът едностранно и формално се отказва да приеме полагащият му се дял от наследството. Важно уточнение е, че отказа от наследството обхваща всички наследими права. Това означава, че не може да се откажете само от наследените задължения, а с отказа се отказвате от правата си върху наследеното имущество и други придобивки.

Наследникът не трябва да спазва определен срок, в който да заяви отказ от наследство. Тази процедура задължително се прави преди наследството да бъде прието.

Отказ от наследство се прави с подаване на писмено заявление към районния съд. Необходимо е заявлението да се подложи на нотариална заверка преди подаване. Желанието за отказ от наследство се вписва в специална книга на съда, след което следва да се разгледа от съдията. Последиците от отказа са уголемяване на правата върху наследството на другите наследници, които са от същата линия като отказалия се.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon