Често възникват спорове между наследници, които са породени от различните интереси на наследниците относно имуществените и неимуществени наследства. В някои случаи тези конфликти не могат да се разрешат между заинтересованите лице и се налага съдебна намеса.

Екипът на SofLaw.bg може да ви помогне в уреждането на подобни казуси. Ние предоставяме професионална подкрепа чрез консултации или организиране на съдебни дела.

Какви видове спорове може да възникнат между наследници

Наследяването на имот или други имущество или нематериално право може да доведе до неразбирателства между наследниците относно частта на наследството и подялбата му. Има няколко теми и ситуации, около които най-често възникват спорове между наследници:

 • Спорове относно завещанията

В това число се включват спорове относно валидността на завещанията, провокирани от различни събития.

 • Делба на имущество

Това е най-често срещаният казус при споровете между наследници. Делбата на недвижим имот се дели на два вида: доброволна и делба по съдебен ред. При възникнал спор между наследниците се налага делбата да се направи по съдебен ред.

Възможно е да възникнат спорове и при делбата на друг вид имущество. Споровете може да са свързани с оценката на активите и начина на разпределение.

 • Спорове за запазена част

Тук се включват защитаване на правата на наследниците със запазена част, които са били ощетени или изключени от завещанието.

 • Споровете за управление на наследството

В това число се включват изясняване на въпроси относно управлението на наследственото имущество преди окончателната му делба.

Какво е предвидено в закона

Споровете за наследство възникват, когато наследниците не са запознати със своите права и задължения. Дори и да имате желание да упражните собственост или да се разпореждате с дадено наследство, може да нямате това право според закона.

В чл. 5 от Закона за наследството са описани основните групи наследници и техните наследствени части. Най-важните правила заложени в този член на закона са:

 • Децата на починалия (дори и осиновените) наследяват равни части от наследството му;
 • Съпругът наследява част от наследството равна с частта на всяко дете;
 • Ако няма възходящи наследници, братя или сестри или техни низходящи наследници, съпругът наследява всичко;
 • Ако починалият няма низходящи наследници, всичко се наследява от живите роднини;
 • Ако починалият има само братя или сестри, те наследяват равни части от наследството;
 • Ако низходящите наследници на починали също са починали, се заместват с низходящите на низходящите според закона.

Въпреки ясно посочените връзки между починали и наследниците в Закона за наследството е възможно възникването на спорове. Ние ви съветваме в такива случаи да се обърнете към компетентни юристи за помощ.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

  Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
  ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
  Нагоре
  call us icon