Наредба за минималните адвокатски възнаграждения – какво се определя в нея

„Колко?“ Съвсем нормално е този въпрос да присъства при първоначална консултация в адвокатската кантора. Задаването му е напълно резонно и затова не бива да се притеснявате да го използвате.

В днешната блог публикация на SofLaw.bg ще се опитаме да обясним възможно най-разбираемо и просто отговора на този въпрос. Целта ни е да бъдем в помощ най-вече на лицата, които за пръв път се сблъскват със собствени правни казуси и имат нужда от професионално съдействие.

Основна роля тук играе ключов подзаконов нормативен акт, а именно издадената от Висшия адвокатски съвет Наредба No 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, обнародвана на 23 юли 2004 г.

Колко струва един адвокатски хонорар – има ли еднозначен отговор

Както самото наименование на нормативния акт подсказва, в тази своеобразна тарифа за адвокатските възнаграждения са определени техните минимални размери. Това означава, че законът дава само минималната граница на хонорара, който един адвокат може да потърси.

Самата наредба за минималните адвокатски възнаграждения започва с постановката, че конкретният размер на хонорара „се определя по свободно договаряне“, но трябва да бъде поне минималния размер, определен в така очертаната тарифа. Затова спокойно може да я използвате като своеобразен ориентир относно цената на правното съдействие, от което имате нужда.

Затова и тарифите на различните адвокати е допустимо да се различават, благодарение на предвидената свобода на договаряне.

Следва да имате предвид, че конкретният размер е добре да бъде закрепен в писмен договор, подписан от клиента. В противен случай влизат други правила за определянето му, по силата на които то остава в тежест на адвокатския съвет.

Следователно отговорът не е еднозначен, затова и стана много популярно търсенето в интернет на „калкулатор адвокатски хонорар“, който да дефинира точен размер, според конкретната правна услуга.

Диференцирани критерии в наредбата за адвокатските възнаграждения

Упоменатата наредба за адвокатски възнаграждения дава редица критерии, които обуславят предвиждането на различен минимален размер. Тук ще споменем най-често влизащите в сила от тях, в съответствие с естеството на извършваното от адвоката съдействие.

На първо място са определени възнагражденията за еднократни правни услуги като даване на правен съвет, осъществяване на справка, изготвяне на книжа и договори и официално заверяване на преписи от адвокат. Тук са описани минимални адвокатски възнаграждения по конкретни действия като заявяване за вписване на търговско дружество, изготвяне на нотариална покана, даване на писмена консултация и др.

Този хонорар се определя без адвокатът да се ангажира с процесуално представителство на клиента.

В следващите раздели възнагражденията са разграничени по отношение на съответния правен отрасъл в рамките на публичното или частното право. По-просто казано първият определящ фактор е естеството на вашия казус и от там на делото, което се води – отговаря се на въпроса дали делото е гражданско, наказателно или административно.

За представителство, защита и съдействие по граждански дела с определен интерес, минималният размер се определя въз основа на конкретния размер на интереса. Т.е. тук хонорарът зависи от цената на иска.

Когато за осъществяването на юридическото съдействие е обвързано с разрешаване на въпроси с по-особена комплицираност, минималният размер се удвоява.

Кога се плаща адвокатски хонорар? Според Наредба за адвокатските възнаграждения възнаграждението се заплаща в аванс към момента на сключване на договора, въз основа на който ще се предостави правната помощ. Допустимо е изплащането на хонорара да бъде разсрочено на вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
Нагоре
call us icon