Разрешение за пътуване в чужбина е важен документ, който е нужен на определени лица, които искат да напуснат границите на страната ни и да посетят друга държава за определен период от време. Този документ се изисква от някои държави и е особено важен за пътуването извън граница на непълнолетни и малолетни лица.

В кои ситуации е необходимо разрешение за пътуване в чужбина

Ще разгледаме основните ситуации, в които е необходимо да подготвите разрешение за пътуване в чужбина. Тези ситуации са определени от Министерството на външните работи. Информацията, която е представена по-долу може да се променя в следствие от текущата ситуация в определен регион или държава.

Винаги сверявайте информацията за пътуване в сайта на Министерството на вътрешните работи, преди да предприемете напускане на пределите на държавата.

Кога е необходимо разрешение за пътуване в чужбина?

 • При пътуване на непълнолетни лица

При напускане на границите на държавата от непълнолетно лице, което не е придружавано от родителите си, се изисква да се представи документ, където се посочва тяхното съгласие лицето да пътува до друга държава.

Ако лицето е придружавано от единия родител се изисква писмено съгласие на другия родител или настойник.

 • Военнослужещи или служители в определени служби

Лица, които изпълняват определени държави длъжности или заемат поста на военнослужещи може да се нуждаят от разрешение за напускане на страната.

 • Лица с ограничени права

Тук се включват всички хора, които са под съдебен надзор или с ограничени права за движение.

Ролята на адвокатите при получаване на разрешение за пътуване в чужбина

Юристите осигуряват нужната правна помощ за подготовка и получаване на разрешение за пътуване в чужбина. Техните услуги са особено ценни в случаи, където процесът е сложен или изисква спазването на специфични правни изисквания.

Адвокатите на SofLaw.bg могат да ви помогнат при изготвяне на разрешение за пътуване в чужбина по следните начини:

 • Провеждането на консултации

По време на правни консултации с юрист може да се запознаете с правните изисквания свързани с процедурата. В това число се включва и разясняване на законовите изисквания и потенциални правни пречки пред клиентите.

 • Оценка на конкретната ситуация

Юристите могат да направят оценка на конкретната ситуация и да предложат решения за нея. Те са готови да дадат съвети, които да съответстват на конкретната ситуация.

 • Подготовка и проверка на документите

Адвокатите на нашата кантора ще ви помогнат в процеса по подготовка на документите. Може да разчитате на тях за проверка дали всичко е изрядно преди пътуването ви в чужбина.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

  Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
  ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
  Нагоре
  call us icon