Aвторско право – какво е и кога имате нужда от адвокат за него

Авторското право е инструмент, който защитава творческите изяви на дадени автори и интелектуалната собственост.  Този вид право позволява на авторите да контролират използването на своите творби и да решават какво ще правят с тях.

Авторското право защитава широк спектър от произведения, които са предварително регистрирани под името на даден автор. То защитава различни литературни произведения, музикални, архитектурни, сценични  и софтуерни и компютърни програми.

За съжаление често се случва това право да се наруши, защото непрекъснато се споделят произведения навсякъде около нас, които лесно могат да се „откраднат“ от недоброжелатели. Защитата на нечии творби и труд е от изключително значение, затова е важно да знаете добре какво е авторско право и да знаете кога да потърсите адвокат авторско право, при нередности с вашите произведения.

Кога можете да потърсите адвокат за нарушени авторски права

Независимо каква е сферата ви на работата и какви авторски произведения създавате е важно да знаете как и кой може да защити правата ви при нарушение, както и в какви ситуации можем да говорим за нарушено авторско право.

Можете да потърсите адвокат по авторско право при спорове и проблеми или дела за установяване на правото, включващи няколко страни, които претендират. Независимо дали сте стигнали до съд или просто искате да разрешите конфликт, свързан с интелектуална собственост, помощта на такъв адвокат би била от полза.

Защитата на авторското право по принцип се предоставя автоматично на автора при регистриране на оригинално авторско произведение. Но за да си осигурите допълнителна защита можете да се обърнете към съответните органи, даващи такава. Ако потърсите адвокат той ще ви свърже и ще ви помогне за процеса.

Адвокатът по авторско право е ценен съюзник и когато има случаи на нарушени авторски права. Тоест, ако някои използва вашето произведение, възпроизвежда го или го разпространява под своето име или просто без да сте се съгласили. Това всъщност е доста често срещана ситуация, с цел печелене на финансова облага от чужд труд.

Постоянно наблюдаваме възпроизведени произведения, разпространяващи се на различни пазари. Често това се случва без съгласието на авторите им. Нарушаването на авторски права е нарушение, което може да се случи както в реалното пространство пространството, така и онлайн, чрез копиране на филми, песни и други произведения.

В случаи на нарушение, незабавно се свържете с адвокат. Законът предвижда да се предприемат строги действия срещу нарушителят, ако се докаже нарушението. Съветваме ви да се запознаете добре със Закона за авторското право, за да знаете всички ваши права и задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
Нагоре
call us icon