Как да проверя има ли заведено дело срещу мен

Не е изключено, поради една или друга причина, да се съмнявате дали срещу вас има заведено дело. Вместо всеки ден да тръпнете в очакване дали ще получите призовка, с която ви казват, че срещу вас вече има заведен съдебен процес, може сами да проверите това.

Как да проверя има ли заведено дело срещу мен? Това е един много често задаван въпрос към адвокатите от SofLaw.bg. Не веднъж или два пъти сме получавали запитвания от разтревожени хора, които се съмняват, че към тях може да има заведено дело.

Тъй като интересът към този въпрос е голям ние решихме да съберем цялата информация по темата и да бъдем максимално полезни на нашите клиенти.

В следващите редове ще ви дадем практични съвети за това как да проверите дали има въведен иска срещу вас.

Как се проверява дали има заведено дело срещу физическо лице

Първо искаме да ви успокоим, че няма как да бъдете осъдени без да бъдете уведомени за заведено дело срещу вас. Тези случаи са изключително редки. Важно е обаче, да се информирате колкото се може по-скоро ако все пак има заведено дело, за да организирате своята защита в съда по най-добрия начин.

При съмнения, че срещу вас може да е започнало съдебно дело може да направите справка в съда след като въведете адресната си регистрация. Така може да получите информация дали срещу вас има заведено дело още преди призовката да ви бъде връчена.

След като споменахме призовка е важно да дадем определение за този съдебен документ. Това е официално съдебно съобщение и се връчва, за да ви уведоми, че трябва да присъствате на определено дело в качеството си на ответник или свидетел.

Призовката задължително се връчва лично на посочения от човека адрес. Ако той не бъде намерен там е възможно съобщението да се предаде на роднина или близък, който живее на адреса. Тогава този близък е отговорен за предаването на призовката до ответника или свидетеля.

Разбира се има и случаи, в които ответникът или негов роднина не може да бъде намерен на адреса от първия път. Тогава връчителят е задължен да посети адреса още два пъти и само след това може да залепи призовката на вратата.

Много хора се чудят дали може да се направи справка за дело по име или проверка на дело по егн. Отворът е не. Може да направите справка за заведено към вас дело само след въвеждането на вашия постоянен адрес.

По-следващи стъпки, които да предприемете

Ако разберете, че към вас има заведено дело трябва да започнете да организирате вашата защита в съда. Много е важно да потърсите адвокат веднага след получаване на призовка или след проверка по адресна регистрация.

Обикновено призовката се връчва до един месец преди започване на делото, но както казахме може да направите справка дали срещу вас има заведен съдебен процес и по-рано. Напомняме ви, че не може да направите справка за дело по ЕГН в София или друг град. Тази информация е достъпна само след въвеждане на адреса регистрация.

Всеки ответник има право сам да организира защитата си. Той може да се представлява сам или да използва услугите и да се консултирате с адвокат, който да разгледа всички документи по делото и да предостави адекватна защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
Нагоре
call us icon