Как се прави проверка и справки по дела

Човек дори и да живее добре, рано или късно му се налага да се занимава с дела и съдебни процеси. Причините може да са много като не е задължително вие да сте в ролята на обвиняем. В живота се случват събития, които не могат да бъдат уредени по никакъв друг начин, освен с намесата на съда.

Ако и на вас ви се е случвала подобна ситуация, то добре знаете колко е сложна процедурата и какво усилие коства да организирате и следите целия процес. Благодарение на интернет, днес са създадени онлайн регистри и платформи, където лесно може да направите справки по дела, в които участвате вие или ваш близък.

Проверката на дело включва придобиване на текуща информация за състоянието на определен съдебен процес, проверка на графика на заседанията или получаване на копие от решението на съда.

Всичко това може да се случи виртуално без да трябва да ходите по съдебни институции, да търсите компетентни лица и да си губите времето в чакане.

Срс справки по дела – как се прави

За да разгледаме подробно процеса по проверка на дела ние ще вземем за пример Софийският районен съд (Срс). Нека разгледаме стъпките, които да предприемете ако искате да направите справка по дела срс.

Като за начало трябва да определите типа на проверка на дело в Софийския районен съд, която искате да направите. Както вече споменахме това може да е справка за състоянието на делото, информация за заседанията или получаване на решение.

Може да извършите тази проверка както за дело, в което сте ищец или ответник, така и за дело, което не касае пряко вас, а физическо или юридическо лице, с което имате договорни отношения.

На страницата на Софийският районен съд има обособено място, където може да направите справки по дела. Там трябва да изберете начина, по който искате да получите справката. Има няколко разработени системи за търсене на информация, а ако нямате много време винаги може да направите проверка и по телефона.

При търсене на срс справки по всички видове дела вие трябва да въведете определени данни, за да получите нужната информация. Това може да включва номер на дело, име на страна, дата на регистрация и други подобни данни.

След като търсената справка се генерира вие ще може да направите проверката и да получите информацията, която търсите. За ваше улеснение може да изтеглите справката и да я използвате, когато ви е нужна.

Ако искате да получите информация по дело, което не е към Софийския районен съд трябва да повторите същата процедура само, че в онлайн портала на друга съдебна институция.

Правна помощ от SofLaw.bg

Нашата адвокатска кантора предлага всякакви правни услуги. В това число можем да ви съдействаме и със справката по дела, ако сами не може да намерите такава. Щом участвате в съдебен процес е от изключителна важност да се уведомявате за неговото състояние, затова ви съветваме да правите честа проверка на състоянието на делото.

При възникнали въпроси винаги може да се свържете с нас по имейл или телефон. Адвокатите от SofLaw.bg са винаги насреща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
Нагоре
call us icon