Хората живеещи в жилищни сгради трябва да са добре запознати със Закона за управление на етажната собственост. В него е посочено, че етажната собственост представлява форма на собственост, при която различни лица притежават отделни обекти в една и съща сграда. Същевременно в закона е посочено, че собствениците на имоти в сградата притежават собственост върху дял от общите части на сградата.

Управлението и поддържането на тези дялове изисква компетентни юридически съвети. SofLaw.bg е адвокатска кантора, която предлага в портфолиото си с услуги професионални решения в областта на етажната собственост.

Тези услуги включват управлението на етажната собственост, така и извънсъдебното и съдебно разрешаване на спорове възникнали между собствениците на имоти в сградата.

Кои части от етажната собственост са общи

Всеки собственик на имот, който се намира в жилищна сграда има правя върху апартамента или други помещения, както и върху част от етажната собственост. Все пак остават някои части от сградата, които са за общо ползване.

Най-често възникват спорове за тяхното разпределение. Поради тази причина е важно да се отбележи кои са частите от етажната собственост, върху които имат права всички собственици на имоти в сградата.

 • Земята, върху която се намира сградата;
 • Основите на сградата;
 • Дворът;
 • Асансьорът, площадките между етажите и стълбите;
 • Покривите и комините;
 • Помещения за портиера;

Спорове свързани с етажната собственост

Споровете, свързани с етажната собственост, могат да бъдат разнообразни и обикновено се отнасят до правата и задълженията на собствениците на отделни обекти в сградата Възможно е да възникнат конфликти между собствениците и по повод управлението и поддържането на на общите части.

Най-често възникват спорове за следните ситуации:

 • Неравномерно разпределение на разходите;
 • Неизплатени такси;
 • Неразрешено използване на общите части;
 • Промени и реконструкции на общите части без разрешение;
 • Спорове за управление на етажната собственост;
 • Спорове за вдигане на шум и нарушаване на спокойствието в сградата;
 • Собственост върху общите части;
 • Спорове свързани с сигурността и безопасността.

Посочените спорове могат да бъдат разрешение чрез различни методи и процедури. В това число се включват медиация, преговори между собствениците и живущите или съдебни процедури. Адвокатските услуги имат ключова роля за ефективното и справедливо решаване на спорове за етажната собственост.

Защо да изберете нас

Нашата адвокатска кантора разполага с екип от опитни юристи, които имат нужните знания и компетенции в областта на етажната собственост. Ние може да ви съдействаме като ви предложим персонализирани решения, които да отговорят на вашия индивидуален казус.

Ние работим с прозрачност и професионализъм. Може да се свържете с нас на посочените контактни, за да организираме среща и да обсъдим вашия казус и предложения за решаването му.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

  Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
  ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
  Нагоре
  call us icon