Нотариалният акт е документът, който показва собственост върху даден имот. Ако правите сделката и купувате нов имот е от съществено значение да имате този документ, защото е ключов за доказване на собствеността върху имота. Ако се питате, какви са неговите особености и кой може да ви изготви нотариален акт, ние ще ви отговорим на всички тези въпроси.

Нотариалният акт не бива да се подценява, нито за се бърка с предварителния договор за покупко-продажба, Предварителния договор за покупко-продажба, за разлика от нотариалния акт е с подготвителен характер и въпреки, че описва цена, права и задължения на страните, той не води до придобиване на собственост.

Кога се подписва нотариален акт и кой може да го изготви

Нотариалният акт, който представлява окончателния договор за покупко-продажба се подписва тогава, когато сте сигурни, че искате да закупите даден недвижим имот. С този договор се прехвърля собствеността от предишния собственик към купувача на имота.

Правото на собственост се придобива след покупко-продажбата на имота – при изповядването на сделката пред нотариус под формата на тока важния нотариален акт. Нотариалният акт може да бъде изготвен както от нотариус, така и от адвокат. След изготвянето му и преди подписване се проверява самоличността и дееспособността на страните по договора от страна на нотариуса.

Също така нотариусът трябва да провери собствеността върху имота, да провери за допълнителни обстоятелства, да се прочете съдържанието на нотариалния акт. След това върху документа трябва да се подпишат както страните, така и нотариуса.

Издаденият от сделката нотариален акт се вписва в Службата по вписвания към Имотния регистър, отговаряща за актове по прехвърляне на собственост, ипотеки и други казуси относно собствеността. Нотариалният акт не се получа в деня на подписването му, а след финализиране на процедурата по вписване на документа. Имайте предвид, че тази процедура обикновено отнема няколко дни.

За издаването на нотариалния акт се заплаща определена сума, която е дадена от закона. Сумата зависи от стойността на дадения имот, който сте закупили, като се гледа крайната цена по направената сделка.

Вижте още: Отмяна на нотариален акт

За изготвяне на нотариален акт, както и за въпроси свързани с него и съдържанието му, може да се свържете с нас – адвокатска кантора за недвижими сделки „SofLaw – Дотова и Божинова“. Ние ви гарантираме качествени правни услуги и коректно отношение към вас и всеки ваш казус. Ще изготвим нотариалния ви акт и ще ви обясним всички неясни неща по него, за да избегнете притеснения и да се максимално информирани. Можете да се свържете с нас на посочените телефони, а ние ви гарантираме сигурност и спокойствие за вашите сделки.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon