Вероятно знаете колко е важно изготвянето на предварителен договор за покупко-продажба, когато закупувате недвижим имот. Този договор е от съществено значение за легалността и  финализирането на сделката. В него се описват всички важни права и задължения на страните по договора, показва се срокът на сключването на нотариалния акт, капарото, цената, неустойки, ако има такива други факти, с които се предпазвате от евентуална имотна измама.

Ние от адвокатска кантора „SofLaw – Дотова и Божинова“ сме тук за да ви помогнем и разясним особеностите на предварителните договори за покупко-продажба. Ще ви обясним какво трябва да съдържат, за да знаете и да сте подготвени, ако ви предстои да закупите недвижим имот.

Предварителният договор за покупко-продажба трябва да съдържа няколко основни разпоредби

Когато подписвате предварителен договор за покупко-продажба е важно да се запознаете добре със съдържанието му и да следите дали съдържа някои основни задължителни разпоредби. Едно от основните неща, които трябва да съдържа договорът е крайната цена на продажбата. Щом е вписана там, тя е окончателна и не може да търпи промени. Даденото предварително капаро пък е гаранция за цената.

В договора трябва да е написана и клауза за крайната дата на сключването на сделката с нотариален акт. Датата трябва да е написана с цифри точно и ясно, да включва деня, месеца и годината на сделката. Трябва да се договори и дата, на която новият собственик може да се нанесе в купения от него имот. Това предаване на владеене на имота може да бъде и под формата на точна дата, но и като срок. Задължително е да се посочи едно от двете и да се уговорят условията на нанасянето на новия собственик.

Следете и дали договорът съдържа крайната дата, на която строителят ще получи Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Трябва да се впише и, че имотът няма никакви вещноправни тежести – ипотеки или възбрана, както и че няма права на трети лица върху него и няма да се сключват други предварителни договори, докато двете страни са в настоящата сделка. Хубаво е да се впише клауза за неустойка, ако твърдението, че имотът няма тежести се окаже невярно.

Проверете договора внимателно преди да го подпишете и погледнете дали не са включени и неустойки към вас. Тези неустойки могат да са свързани с незаписването на връщане на капарото или да се предвидят неустойки на едната страна, които зависят от много събития и са трудно доказуеми от другата страна по договора.

Бъдете мнителни всеки път, когато подписвате предварителен договор за покупко-продажба, за да си избегнете доста сериозни проблеми в бъдеще, ако има нередности по него. Винаги можете да се свържете с нас, за да изготвим предварителния договор, за да сте сигурни, че всичко е законно и изрядно при сключването на сделката.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon