Интересувате ли се какъв е процеса по закриването на фирма? В този текст ще ви разкажем малко повече за тази дейност от областта на търговското право и ще ви разясним как адвокатите на SofLaw.bg могат да ви бъдат полезни, ако искате да закриете фирма.

Закриването на фирма е услуга, която се предоставя от нашите юристи. Тя включва консултации на клиенти, които се нуждаят от професионално съдействие при прекратяване на дейността на своята компания.

Това често може да бъде много по-сложен процес, отколкото очаквате. Закриването на фирма изисква спазването на на законовите изисквания и процедури, с които юристите трябва да бъдат запознати.

Как се прави закриването на фирма

Както ри всеки друг процес, било то правен или не, трябва да се следват определени стъпки за правилното осъществяване. Следва да разгледаме някои от основните етапи, които нашите адвокати също следват.

 • Запознаване със случая и консултация

Преди да се предприемат каквито и да е действия трябва да се проведе среща между собствениците на фирмата и адвокатите. На тази среща трябва да се определят причините, поради които се налага закриването на фирмата.

Работата на адвокатите е да извършат оценка на текущото състояние на компанията и ще предоставят информация за възможните опции и последици от закриването.

 • Подготовка на документите

Юристите, които разглеждат случая имат за задача да подготвят всички документи, които са нужни за закриване на фирмата. Най-важните документи в този случай са регистрационни органи и данъчни администрации.

 • Уреждане на задълженията

Преди фирмата да бъде закрита трябва да се направи уреждане на всички задължения към трети страни, като кредитори, доставчици, служители и др. Това е важно, за да може фирмата да изплати задълженията си преди да прекрати дейност. Адвокатите могат да помогнат в уреждането на срещите и отстояването на страната на клиента ако възникнат неразбирателства и несъответствия между страните.

Какви са таксите за закриване на фирма

Има няколко вида такси, с които трябва да се запознаете преди да предприемете стъпки към закриването на вашата фирма.

На първо място трябва да се запознаете с административните такси. Те се заплащат за обработка на документите по регистрацията на закриването на фирмата. Следва сумата, която се заплаща за нотариус, който трябва да подпише и подпечата документите за закриването.

Не на последно място трябва да споменем и други видове такси като например разноски, свързани с прекратяването на дейността на фирмата. В това число се включват таксите по счетоводни услуги, консултации с адвокати или счетоводители, одит на финансовите отчети и други.

Това беше много накратко обяснението на услугата за закриване на фирма без дейност. При допълнително възникнали въпроси може да се свържете с нас по имейл или телефон или да дойдете на място в нашата кантора.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

  Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
  ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
  Нагоре
  call us icon