Ваш длъжник се бави с изпълнението или сте получили частично такова от него, а това не ви удовлетворява? Или пък са Ви били връчени документи, свидетелстващи за образувано изпълнително дело срещу Вас?

Независимо от коя страна на висящо или бъдещо изпълнително производство стоите, адвокатска кантора „SofLaw – Дотова & Божинова“ предоставя висококачествени правни консултации, които ще Ви помогнат да защитите интересите си по най-акуратния начин.

Изпълнителен процес – какво представлява и каква е целта му

Изпълнителното производство е процес, чиято крайна цел е при наличие на неизпълнение от страна на длъжника да доведе до удовлетворяване на вземането на взискателя.

Взискателят е правоимащото лице, което в класическия случай има вземане спрямо длъжника, чийто падеж е настъпил, а изпълнение в неговите рамки не е било осъществено. Най-коректно е да се каже, че това е лицето, което е посочено в изпълнителния лист като кредитор по изпълнението, защото има случаи, в които той не е кредитор по главното вземане.

Изпълнителното дело е пътят, по който взискателят си гарантира изпълнение с помощта на действията на съдебния изпълнител. В рамките на процеса може да бъде получено доброволно изпълнение, но ако такова не се случи в срок, се разкрива възможността за осъществяване на способи за принудително удовлетворяване на претенцията на взискателя.

Молба за образуване на изпълнително дело

Изпълнително дело се инициира чрез представяне на молба за образуване на изпълнително дело, основана на чл. 426 от ГПК, която се адресира до съдебен изпълнител – частен или държавен, при приложение на правилата по чл. 427 от ГПК.

За образуването на изпълнително дело в общия случай е необходимо да разполагате с изпълнителен лист. Той се издава въз основа на регламентираните в ГПК изпълнителни титули (основания). Според новите промени в закона, влизащи в сила през 2024 г., изпълнителен лист ще се издава преимуществено в електронна форма и само когато това не е възможно – на хартиен носител.

В молбата за образуване на изпълнително дело се посочват номерата на изпълнителния лист и на делото. Необходимо е да се уточни начинът на изпълнение, който взискателят предпочита, като е допустимо да бъдат изредени няколко такива, когато това е необходимо за удовлетворяването му.

На практика с молбата искате от съдебния изпълнител да започне производство срещу длъжника по изпълнителния лист за принудително изпълнение на посочените в него задължения. В интернет са достъпни официални образци на такава молба за съдилищата в няколко съдебни района в страната.

Интересувате се „Как да проверя изпълнително дело?“ Или имате нужда от експертно съдействие относно обезсилване на изпълнителен лист? Или търсите защита на интересите Ви по изпълнително дело НАП? Обърнете се към нашите експерти с внушителен опит в сферата, които ще помогнат за достигането до най-изгоден развой на изпълнителния процес за Вас.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon