Облигационно право – с какво е свързан този вид право

Облигационното право е вид право, свързан с обществените отношения към договорите. Общо взето това право урежда както сключването, прекъсването, изменението и прекратяването на различни договори, така и свързани с тях права и задължения.

Облигационното право е важен елемент  на правната система, а действието му отговаря за протичане на нормални, регулирани взаимоотношенията между страните по различни видове сделки и договори. Включва и съдействие при водене на преговор, различни искове при нарушени права (за увреждане или неоснователно обогатяване), както и възражения по договори.

Важно е да сте запознати с термина облигационно право, да знаете как работи и кога се използва, за да можете да се справяте с различни проблемни по договорите си и да ги разбирате, когато ги сключвате. Когато едно задължение по договор бъде зле изпълнено или изобщо не бъде изпълнено, имате право да търсите обезщетение.

Кога можете да претендирате за обезщетение и нередности

Както вече разбрахте облигационното право урежда различни въпроси, свързани с договорите. Но е хубаво да знаете и за какъв тип договори се касае. В практиката съществуват различни видове от граждански договори. Когато говорим за облигационно право и условия и изменения по договори, то засяга двустранните такива, при които едната страна се задължава да изпълни нещо, а другата да плати дадена цена за изпълнението. Примери за двустранни договори са договорите за наем, заемите и поръчките.

Едностранен договор пък е дарението в което има само една страна, която дава нещо и не очаква нищо в замяна. Ако някое от задълженията по двустранните договори не бъде изпълнено или се изпълни не както е уговорено (тоест неефективно и некачествено), е налице нарушение и накърняване на носителя, който придобива право да търси обезщетение.

Облигационното право в случаи на потърсено обезщетение, урежда размерите му и условията за освобождаване от отговорност. Ако вашите права по даден договор бъдат нарушени или вие сте в нарушение е добре да сте запознати с този вид право, да знаете кога и как да потърсите помощ и да се обърнете към адвокат, ако търсите обезщетение.

Облигационното право е нужно, за да е избегнат нередности в различните договори, за да протичат гладко взаимоотношенията и нито една от страните да не злоупотребява с другата, с нейните права и задължения. Задължително е да изчитате всички условия, заложени в един договор, когато ги сключвате, прекратявате или има промени по него. Знанието с какво се съгласявате е изключително важно, за да бъдат доволни всички страни от договора и  да може да се изпълнят всички условия по него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
Нагоре
call us icon