За да придобиете собственост върху даден имот, можете да го направите по няколко начина – да го купите, да го наследите или да го придобиете по давност. И тъй като въпросът с придобиването на имот по давност може да се окаже неясен за доста хора, ние от адвокатска кантора „SofLaw – Дотова и Божинова“ сме тук, за да ви обясним какво е придобиване на имот по давност и как точно става.

Насреща сме за всякакви консултации и въпроси по този и по други юридически казуси, с които се сблъсквате. В практиката ни често срещаме лица, които владеят даден имот, без да имат документ за неговата собственост. Ако и вие сте в такава ситуация, това може да ви донесе много бъдещи проблеми и спорове около собствеността. И точно, за да избегнете тези проблеми е важно да сте запознати с придобиването на имот по давност и да знаете как става и към кого да се обърнете.

Какво представлява придобиването на имот по давност и какви са условията, за да се случи

Владеенето на даден имот означава, че лице упражнява фактическа власт върху имота, тоест живее в него или го поддържа. А давността е периодът от време, което след изтичането си има съответните последици. Придобивната давност означава, че този който владее имота, придобива правото на собствеността му.

За да се придобие имот по давност, трябва да са налице определени условия, които да са изпълнени. За да придобие имот по давност, лицето трябва да владее имота. Трябва да упражнява фактическата власт върху съответния имот, без значение дали го прави лично или чрез друго лице.

Важно е владелецът на имота да показва с поведението си, че има намерение да „владее“, а не просто да „държи“ имота. Според Закона за собствеността владелецът е собственик на имота и го държи за свой, докато не се докаже, че държи имота за другиго.

Следващото условие, за да се придобие имот по давност е владението на имота да продължава определено от закона време. Владелецът трябва да е с непрекъсната фактическа власт и да е предприел мерки да избегне въздействието на други лица върху дадения имот.

Според Закона за собствеността и по конкретно чл. 70 от него придобиването на имота по давност може да стане, след 5 години, ако имотът е владян добросъвестно. А ако владеенето е недобросъвестно (без право на ползване), периодът според чл. 79 от същия закон се увеличава на 10 години от владеенето. За съдействие или още информация по въпроса, можете да потърсите адвокат, който да ви обясни и да ви помогне, ако сте в подобна ситуация и искате да придобиете собствеността върху имот.

blank

Добър адвокат

Доверието е онова, което прави разликата в избора на адвокат. Тук е мястото, където може да заложите на висококвалифицирани специалисти с отлична професионална етика и завиден юридически нюх, практически подкрепен с редица спечелени дела.

Професионална помощ

Търсите надеждно правно съдействие от успешен юрист? Нашата мисия да прокараме ефикасна стратегия за разрешаване на касаещите ви въпроси от правно естество, на базата на установеното конкретно фактическо положение. На Ваше разположение сме за съответно юридическо съдействие и провеждане на правни консултации, независимо в коя точка на страната се намирате.

краен резултат

Единственият краен резултат е постигането на успех! А успехът е налице, когато интересите Ви са защитени в цялост и с всички необходими средства – успех, с който ние се ангажираме лично за всеки поверен в ръцете ни казус.

Имате нужда от правна помощ?

    Пон – Пет: 09.00 – 18.00 ч
    ул. „Бачо Киро“ № 5, гр. София
    Нагоре
    call us icon